headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WNC

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl

Woonlasten stijgen erg hard in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor ozb woningenDe woonlasten voor huiseigenaren in Amersfoort stijgen harder dan in het rest van het land. Gemiddeld betalen de woningbezitters 3,4% meer dan vorig jaar. In 2018 betalen Amersfoorters gemiddeld 722,79 euro per huishouden. Alleen in Apeldoorn stijgen de woonlasten nog harder. Daar betalen huizenbezitters 4,7% meer aan woonlasten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van het COELO.

Het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, bekeek voor de 38 grootste gemeenten de tarieven die huurders dit jaar aan afval- en rioolheffing moeten betalen. Voor eigenwoningbezitters zette COELO naast de eerdergenoemde heffingen ook de ozb-tarieven op een rij. Deze heffingen vormen samen de totale jaarlijkse woonlasten. Het landelijk gemiddelde van die lasten ligt op 677 euro.

De Amersfoortse eigen woning bezitters behoort daarmee tot de middenmoot van alle gemeenten in Nederland. Wanneer gekeken wordt naar de grootte van de stijging van de woonlasten ten opzichte van een jaar eerder, staat Amersfoort ineens bijna bovenaan (Bron: AD).

Budgetcursus bij Geldloket Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor geldGrip op uw geld houden, én meer weten over geldzaken? Geldloket Amersfoort geeft in het voorjaar gratis budgetcursussen aan inwoners van Amersfoort en Leusden. In vier avonden worden de volgende onderwerpen behandeld: Hoe houd ik mijn administratie op orde? Inkomsten en uitgaven. Budget op orde houden. Het maken van een financiële jaarplanning. Verzekeren, sparen en lenen.

Aan het eind van de budgetcursus hebben deelnemers een maand- en jaarbegroting, waarmee zij inzicht hebben in hun geldzaken. Ook weten zij hoe ze kunnen omgaan met wisselende inkomsten en uitgaven, en hoe ze geld kunnen besparen. De budgetcursus vindt plaats telkens op donderdagavond van 19.30-21.30 uur. Waar in Amersfoort: Wordt nog bekend gemaakt aan de deelnemers.

Meer weten of direct aanmelden? Neem contact op met het Geldloket Amersfoort, via 033-8009970 of via e-mail info@geldloketamersfoort.nl of kijk op website: www.geldloket.nl/agenda/budgetcursus. Het aantal deelname plaatsen is beperkt. De cursus zelf is kosteloos.

Zeepkist als ontmoetingsplek in het Eemhuis

Afbeeldingsresultaat voor zeepkistIn aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen staat er een Zeepkist in de Politieke Huiskamer in Het Eemhuis In Amersfoort. De Zeepkist is de plek voor organisaties, belangenbehartigers, instellingen en inwoners van Amersfoort die de nieuwe raad een goed advies willen meegeven. Met de inrichting van de Politieke Huiskamer wil de Bibliotheek Eemland een ontmoetingsplek creëren voor politici en de Amersfoortse bevolking. Elke week staat een thema centraal waarover politici en inwoners van Amersfoort met elkaar in gesprek kunnen gaan. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt twee minuten de tijd om zijn verhaal te doen. De bijdrage wordt gefilmd en zal geplaatst worden op de website www.amersfoortkiest.nl

Iedereen die graag tijd wil reserveren kan zich aanmelden. De volgende thema staan gepland tot de verkiezingen. Op 20 januari: Sport & gezondheid, 27 januari: Duurzaamheid & Natuur, 3 februari: Sociale media, & ontmoeting, 10 februari: Veiligheid & verkeer, 17 februari: Wonen & ruimtelijke ordening, 24 februari: Cultuur & Kunst, 3 maart: Educatie & onderwijs, 10 maart: Uitzending AmersfoortKiest, 17 maart: Zelfredzaamheid & participatie.

Aanmelden voor De Zeepkist kan door een mail te sturen naar info@bibiotheekeemland.nl o.v.v. De Zeepkist, naam, voorkeursdatum en onderwerp. Voor sprekers op De Zeepkist geldt als enige voorwaarde dat zij zich houden aan artikel 1 van de grondwet: geen beledigingen en discriminatie.

Opnieuw een slijptrein door Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slijptrein prorailEen veilig en betrouwbaar spoor is erg belangrijk voor Nederland. Het is onze ambitie om het spoor nóg betrouwbaarder te maken, daar zijn we dag in dag uit mee bezig. Om de spoorrails in goede conditie e houden en stiller te maken wordt de rails geslepen. Daarom rijdt er in de nacht van maandag 22 januari op dinsdag 23 januari op het traject Zwolle-Amersfoort een z.g. slijptrein (foto).

Woont u in Hooglanderveen of Amersfoort in de buurt van dit spoor dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Voor vragen of klachten neem contact op met Prorail, telefoon 0800-7767 (gratis) tijdens kantooruren of de website: www.prorail.nl/slijptrein

Andermans Veren - Er mag zovéel niet

Afbeeldingsresultaat voor andermans verenEen muzikale trip langs de mooiste theaterliedjes van Nederland, rond het thema: Fout en stout, want er mag zoveel niet. Roddelen, elkaar het leven zuur maken, vreemdgaan, te veel drinken en stelen; het mag niet, maar het heeft wel prachtige liedjes opgeleverd. Andermans Veren Live! is een muzikaal cabaretgezelschap dat het Nederlandstalige theaterlied levend houdt. Samen met Kick van der Veer zoeken ze aan de hand van een thema de mooiste, grappigste en vreemdste liedjes van de afgelopen 100 jaar bij elkaar.

Na Kijk omhoog!, Voor de prijzen en de roem en Er is altijd een derde komt het gezelschap met hun vierde programma: Er mag zovéel niet. Andermans Veren Live! (foto) bestaat uit Johan Hoogeboom, Bas Marée, Dorien Haan, Maria Noë en Matthias Valk. Stuk voor stuk barsten ze van de muzikaliteit, zingen ze vanuit hun tenen en eren ze hun helden van vroeger en nu. Eén groot meezing feest met oude hits, lach om vergeten nummers en laat je verrassen door onbekende kleinkunst parels. Een avond van puur genot.

Wanneer: zaterdag 20 januari. Tijd: 20:00 uur. Toegang: € 15,50. Waar: theater De Tuin in Leusden (vlakbij winkelcentrum Hamershof). Website: www.detuininleusden.nl

AD(H)D-café Amersfoort weer open

Afbeeldingsresultaat voor adhdHet AD(H)D-café Amersfoort wordt gehouden in De Koperhorst. Dit café is een maandelijkse ontmoetingsavond voor volwassenen met ADHD of ADD, een plek om met lotgenoten in een ontspannen sfeer ervaringen en tips uit te wisselen en gewoon gezellig wat te drinken. Ook familie, vrienden en andere belangstellenden met vragen over ADHD of ADD zijn van harte welkom.

De toegang is € 2,- en tijdens de avonden kan iedereen in- en uitlopen wanneer hij of zij dat wil. Aan de bar zijn tegen bescheiden prijzen drankjes verkrijgbaar. Er zijn genoeg mensen met boeiende verschillen en overeenkomsten, maar het is ook weer niet te druk bezocht. Al snel ontstaat er een plezierige, openhartige sfeer op deze avonden. Gelachen wordt steevast er ook.

Impuls & Woortblind, de landelijke patiëntenvereniging voor volwassenen met ADD, ADHD, dyslexie en dyscalculie, ondersteunt en faciliteert het landelijke netwerk van AD(H)D café. Wanneer: Elke tweede vrijdag van de maand, dus vrijdag 9 februari etc. Tijd: van 19.30 - 22.00 uur. Locatie: (de grote zaal) van De Koperhorst, Paladijnenweg 275, Amersfoort. Meer informatie: www.impulsenwoortblind.nl

Inloopconcerten Amersfoortse koren

Afbeeldingsresultaat voor inloopconcert de bronScholen in de Kunst / Platform Amateurkunst Amersfoort organiseert in samenwerking met de Amersfoortse koren een serie van drie gratis inloopconcerten op 20 januari en 3 en 10 februari. Door de enthousiaste reacties en grote belangstelling van het publiek is het een jaarlijks terugkerend evenement geworden met nieuwe deelnemers en vertrouwde groepen.

Elk koor treedt een half uur op. Het aantrekkelijke voor de bezoeker is dat men zo naar binnen kan lopen om kortere of langere tijd te luisteren. Voor mensen die minder bekend zijn met koormuziek: een ideale manier om hiermee kennis te maken. Voor de liefhebber: een leuk extraatje. En voor degene die op zoek is naar een koor om zich bij aan te sluiten een mooie manier om kennis te maken met in totaal 23 Amersfoortse koren. We garanderen op elke middag een afwisselend programma.

Wanneer: zaterdag 20 januari, zaterdag 3 februari, zaterdag 10 februari. Waar: kerk de Bron, Nieuwe Kerk en Het Brandpunt in Amersfoort. Tijd: 13.00 – 17.00 uur. Entree: gratis toegang, inclusief programmaboekje.

Tentoonstelling De Stijl - Rietveld verlengd wegens succes

Afbeeldingsresultaat voor perskamer stoel rietveldDe tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort, de eerste Kunsthal van Nederland, wordt wegens succes verlengd. Grote aantallen bezoekers van binnen en buiten Europa bezochten de tentoonstelling al en toonden hun enthousiasme voor het relatief onbekende Rietveldpaviljoen, het enige nog in originele staat verkerende van de drie tentoonstellingspaviljoens die architect en meubelmaker Gerrit Rietveld in de jaren vijftig bouwde. De tentoonstelling geeft hernieuwd betekenis aan het iconische Rietveldpaviljoen en legt daarbij de focus op de tijdgeest van de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

Vanuit architectuur en interieur wordt de burger opgevoed in smaak, volgens de principes van het zogeheten Goed Wonen, waarbij Rietveld betrokken is. De tentoonstelling legt de relatie tussen het Amersfoortse Rietveldpaviljoen en zijn andere tentoonstellingspaviljoens uit de jaren vijftig, in Venetië en Sonsbeek. Ook andere ontwerpen van Rietveld uit de jaren vijftig staan centraal, zoals de Amersfoortse stoel, de Mondial en een remake van een vliegtuiginterieur van de Lockheed Electra. Een van de pronkstukken is een authentiek deel van de perskamer van Unesco in Parijs, die Rietveld in 1958 ontwierp (foto).

Te zien t/m zondag 22 april. Waar: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. Open: dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur (maandag gesloten). Toegang: € 8,- Met Museumkaart: € 6,- Meer informatie: https://fasade.nl

Ik heb een vraag aan de gemeente Amersfoort...

Afbeeldingsresultaat voor een vraag aan de gemeenteIedereen heeft wel eens een vraag voor de gemeente. Misschien niet elke dag, maar toch wel paar keer in je leven. Maar waar moet je dan heen met die vraag?

De gemeente Amersfoort is super hip, een vraag stellen kan gewoon via WhatsApp. Even 06 5750 5302 toevoegen aan je contactpersonen en appen maar. Natuurlijk kun je ze ook gewoon opbellen. Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnr: 14033. Gemeente Amersfoort reageert ook altijd snel op Twitter, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen hier (nog) op zit.

Heb jij wel eens een mailtje gestuurd naar de gemeente Amersfoort? Waarschijnlijk niet, want uit onderzoek blijkt dat de gemeente Amersfoort geen emailadres op de site heeft staan. Wij zijn dus veroordeeld tot het invullen van een contactformulier en dat is kwalijk. Een digitaal formulier verplicht de burger vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie. Wij denken dat het wel meevalt, aangezien de enige verplichte velden naam en email zijn: twee dingen die je ook prijs zou geven als je een mailtje stuurt. En, ja: je krijgt dus wel mooi binnen twee dagen antwoord (bron: Indebuurt.nl)

Wat ga jij doen in 2018?

Afbeeldingsresultaat voor scholen in de kunstScholen in de Kunst start het nieuwe jaar met een nieuw cursusaanbod, waarin verrassende cursussen zijn opgenomen. De korte cursussen vinden plaats op vijf locaties in Amersfoort, Leusden en Soest, dus altijd dicht in de buurt. Er zijn cursussen voor jong en oud, op het gebied van muziek, dans, theater, beeldende kunst en schrijven. Het nieuwe aanbod is te vinden in de kersverse brochure en op de website.

2018: het jaar om tijd te nemen voor jezelf, eindelijk te gaan dansen met je kleinzoon of je kinderen hun creatieve kanten te laten ontdekken. Voor alle artistieke voornemens kun je terecht bij Scholen in de Kunst. Vanaf januari starten er allerlei nieuwe, korte cursussen. Een nieuw aanbod om het jaar energiek of juist ontspannen te beginnen. Een aanbod om te verdiepen in een onderwerp of gewoon gezellig met anderen aan de slag te gaan.

De nieuwe brochure is gratis af te halen bij alle locaties van Scholen in de Kunst, de vestigingen van Bibliotheek Eemland en het Eemhuis in Amersfoort. Meer informatie: www.scholenindekunst.nl

Concert + crowdfunding harmonieorkest Wilskracht

Afbeeldingsresultaat voor concert belgenmonument 2018Het Harmonieorkest van de Amersfoortse Muziekvereniging Wilskracht voltooit op 27 januari een van de grootste projecten uit haar geschiedenis. Op de vooravond van de 100ste sterfdag van de Canadese dichter John McCrae, bekend van het gedicht In Flanders Fields, (foto) geeft het orkest een concertbelevenis over de Eerste Wereldoorlog. Uniek voor dit project is dat een deel van de financiering vanuit crowdfunding komt, zodat de gedroomde concertzaal binnen handbereik ligt.

De concertlocatie ligt in de schaduw van het Belgenmonument in Amersfoort, een blijvende herinnering aan de Eerste Wereldoorlog op het hoogste punt van de stad Amersfoort. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde dirigent Jurgen van Groningen Schinkel een avondvullend muziekstuk waarin de Eerste Wereldoorlog muzikaal verbeeld wordt, ondersteund door beelden en een koor.

Wanneer: zaterdag 27 januari, aanvang 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Locatie: Leerhotel Het Klooster, Daam Fockemalaan 10, Amersfoort. Entree: € 17,50 p.p. Voor meer informatie over dit concert, achtergronden en hoe u kunt bijdragen aan dit schitterende project, kijk op: www.wilskracht-amersfoort.nl.

Woninginbrekers gaan door...

Afbeeldingsresultaat voor woning inbraakIn Amersfoort slaan inbrekers de laatste tijd opvallend vaak toe. Volgens de politie gaat het afgelopen week om tien pogingen tot inbraak en in negen andere gevallen is het de criminelen echt gelukt om huizen binnen te komen. De politie surveilleert nu extra in de wijken in Amersfoort waar de inbrekers hebben toegeslagen.

In de wijken Kattenbroek, Schothorst en Kruiskamp zijn de meeste inbraken gepleegd. De politie roept op Facebook op om waakzaam te zijn. Ook hopen agenten dat getuigen zich melden. De inbraken zijn voornamelijk gepleegd in de avonduren. In de meeste gevallen werd een raam of een deur opengebroken met een schroevendraaier of breekijzer. Bel de Politie: Spoed 112. Geen spoed wel een melding: 0900-8844.

Stampij in de toren

Afbeeldingsresultaat voor stampij in de torenPelgrims en buitenpoorters: verzamelt u om dit Middeleeuws spektakel aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort te aanschouwen. Maak het mee en bezoek de tijd van 1560 met deze speciale torenbeklimming. Zie met eigen ogen hoe de poorters van Amersfoort korte metten maken met een zeer verdachte vrouwe. Klim daarna naar de luidzolder en maak mee hoe de Schout van Amerfortia zijn deel doet om de stad te zuiveren van ketterse elementen. U gaat terug in de tijd, maar krijgt ook een complete torenbeklimming.

Met ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren de op twee na hoogste laatmiddeleeuwse toren van Nederland. De trots van Amersfoort is de bekendste blikvanger van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. De toren is niet alleen goed zichtbaar in de stad, maar laat ook flink van zich horen met maar liefst  honderd klokken, waarvan zeven luidklokken. Bovendien vormt de locatie van de toren het kadastrale nulpunt van Nederland, zoals goed zichtbaar is gemaakt in de vloer van de toren.

Kaartjes voor Stampij in de toren zijn te boeken als themabeklimming via website: www.onzelievevrouwetoren.nl. De rondleiding start om 12.30 uur en duurt 1,5 uur, de kosten zijn voor kinderen € 5,00 en voor volwassenen € 8,00. Wanneer: zaterdag 13 januari en zaterdag 27 januari en daarna op de 2e en 4e zaterdag van de maand.

Afvalkalender 2018 is beschikbaar

Afbeeldingsresultaat voor afvalkalender rovaDe ROVA werkt continu aan het optimaliseren van afvalinzameling. Hierdoor kan de afvalinzameling in 2018 in uw gemeente wijzigen. Op de online afvalkalender van www.Rova.nl ziet u eenvoudig en snel of de afvalinzameling op uw adres het komende jaar wijzigt.

De gedrukte papieren versie van de afvalkalender wordt niet toegezonden. Wilt u een papieren kalender ontvangen? Dan kunt u er een aanvragen via de website of het klantcontactcentrum geopend op werkdagen van 08:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur.

Naast de papieren en de online afvalkalender is de gratis ROVA-app beschikbaar. Hiermee zijn de inzameldagen altijd binnen handbereik. Op de ROVA-app kan een herinnering worden ingesteld, op deze manier krijgt u een seintje wanneer de container aan de weg kan. De ROVA-app is er voor iPhone en Android-toestellen en is gratis te downloaden in de Appstore.

Drijvende ijsbaan bij Emiclaer

Afbeeldingsresultaat voor emiclaer on ice“Emiclaer on Ice” heeft een hele unieke plek voor de ijsbaan namelijk drijvend op de vijver van Emiclaer. Nog nooit vertoond: een ijsbaan die drijft op het water. Dit maakt deze ijsbaan extra speciaal en helemaal om op te schaatsen. Emiclaer on Ice is rond de kerstperiode de gezelligste plek. Zodra je winkelentrum Emiclaer in Amersfoort-Noord nadert zal het winterse gevoel je tegemoet komen. Bijna 6 weken lang kunnen bezoekers hun hart ophalen.

Jong en oud kan hier zijn beste schaatsbeentje voor zetten. Sommigen van hen maken voor het eerst kennis met de schaatssport, anderen trekken hun baantjes om de schaatskunst niet te verleren. De ijsbaan draagt bij aan het in ere houden van een oeroude Hollandse traditie. Bezoekers kunnen genieten van vele bijzondere dag- en avondactiviteiten en evenementen zoals o.a. schoolschaatsen, discoschaatsen, schaatslessen, een kerstmarkt, winterdopr een VIP tent, feestavonden en bedrijfsontvangsten.

Wanneer: vrijdag 22 december t/m zondag 28 januari 2018. Waar: bij het winkelcentrum Emiclaer. Adres:  Laan naar Emiclaer / Het Masker in Amersfoort. De entree is 6 euro p.p. voor een duur van 2 uur inclusief gratis gebruik van schaatsen. Ook is het mogelijk een 10 ritten kaart aan te schaffen voor 54 euro of een abonnement te nemen. Website: www.Emiclaer-on-ice.nl

Flitspalen op de N199 gaan aan

Afbeeldingsresultaat voor rood stoplichtDe twee nieuwe filtspalen op de kruising van de Bunschoterstraat, de N199, met de Coelhorsterweg / Zevenhuizerstraat in Hoogland (Amersfoort) gaan een dezer dagen áán. Deze flitspalen handhaven op overtredingen van de maximumsnelheid en door rood licht rijden.

Bestuurders die de regels overtreden krijgen een forse boete. In de afgelopen weken zijn de flitspalen getest. Zo is er gecontroleerd op de flitsfoto goed zijn om te lezen en of de juiste snelheid wordt vermeld op de flitsfoto.
 

Senioren in de regio Utrecht zijn meer gaan bewegen

Afbeeldingsresultaat voor overgewicht seniorenSenioren (65-plussers) in de regio Utrecht hebben minder last van lichamelijke beperkingen en zijn de afgelopen vier jaar meer gaan bewegen. De senioren ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit en sporten meer dan volwassenen in de leeftijdscategorie van 18-65 jaar. Dit blijkt uit de gezamenlijke gezondheidsmonitor 2016 van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder deden mee aan het vragenlijstonderzoek, waarvan ruim 38.000 inwoners uit de regio Utrecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zelfstandig wonende 65-plussers in Nederland minder last hebben van lichamelijke beperkingen. In 2012 gaf nog 30% van de senioren in Nederland aan last te hebben van minimaal één beperking in horen, zien of mobiliteit. In 2016 is dit percentage afgenomen tot 28%. De senioren in de regio Utrecht scoren nog beter, zo geeft bijna 75% van deze senioren aan helemaal geen beperkingen te ervaren. De 65-plussers in de regio Utrecht ervaren vooral minder beperkingen in de mobiliteit, deze is in vergelijking met vier jaar geleden met 15% afgenomen. Vooral vrouwen en senioren in de leeftijdsgroep van 75 tot 80 jaar ervaren minder beperkingen en zijn meer gaan bewegen.

Opmerkelijk is dat het meer bewegen niet heeft gezorgd voor afname in de overgewichtcijfers. Zowel in 2012 als 2016 heeft 56% van de senioren in regio Utrecht overgewicht (foto). Hierbij is het percentage  senioren met ernstig overgewicht zelfs met 2% toegenomen. Blijvende aandacht voor een gezonde leefstijl is dus van belang. Mensen die lichamelijk actief zijn, beoordelen hun gezondheid positiever, roken minder, zijn minder vaak eenzaam en zitten beter in hun vel.

Soest onderzoekt sport- en beweegdeelname

Afbeeldingsresultaat voor onderzoek doenWe weten allemaal dat sporten en bewegen belangrijk is. Maar hoeveel bewegen we in Soest om gezond te blijven? Zitten onze inwoners net zo veel als de gemiddelde Nederlander? En hoe combineren zij bewegen met gezin, (huis)werk, studie, eventuele ziekte, handicap of blessures? Wij vragen uw mening en ervaring over sport en bewegen.

De gemeente Soest voert dit iedere vier jaar samen met onderzoeksbureau Sportscan een sportdeelname onderzoek uit. Voor het onderzoek wordt een steekproef getrokken uit de inwoners van onze gemeente. Vanaf 6 november ontvangen 10.000 volwassenen tot en met 75 jaar en 3000 jongeren van 12 tot 18 jaar een persoonlijke uitnodiging. We vragen hen een online vragenlijst in te vullen. Daarnaast krijgen bijna 3000 basisscholieren het formulier op school.

Het doel van het onderzoek is om sportparticipatie en beweeggedrag van inwoners in beeld te brengen. Als gemeente Soest willen we graag inspelen op ontwikkelingen en passende maatregelen treffen om sport en bewegen onder jong en oud te stimuleren.

Veertig jaar bij Golfbreker Radio

Afbeeldingsresultaat voor christian klems golfbreker radioChristian Klems (foto), bijna veertig jaar vrijwilliger bij Golfbreker Radio, werd geboren in Amersfoort en streek via Zeven (Duitsland) en Zoetermeer in Nijkerk neer. "Mijn vader was militair en het gezin verhuisde bij iedere overplaatsing met hem mee." Vrijwilligerswerk zit in zijn genen. "Al vanaf de middelbare school".

Toen het gezin naar Zoetermeer verhuisde, klopte Christian aan bij de lokale omroep. Daarna kwam het gezin in Nijkerk terecht. Christian wilde zijn radiowerk voortzetten. "In Nijkerk zat alleen ziekenomroep De Merel. Dat was te klein voor mij. Ik belde naar Golfbreker Radio en kon meteen beginnen als technicus bij een kinderprogramma. In 1982 begon ik met een sportprogramma." En dat doet Christian nog steeds.

Naast zijn volledige baan als elektronicus is hij elke zaterdag bij Golfbreker Radio te vinden. In de ochtend als technicus bij welk programma dan ook. Hij geeft de opleidingen voor nieuwe technici en onderhoudt de apparatuur. Van twee tot zes is hij technicus/redacteur van het sportprogramma Golfbreker Sportief. "Het betreft vooral sport uit de regio, Amersfoort, Leusden, Hoevelaken, Nijkerk, Bunschoten en Soest. De meeste verenigingen hebben een contactpersoon. Zij doen dan de voor- en nabeschouwingen telefonisch live in de uitzending. Vergelijkbaar met: Langs de lijn," legt Christian uit.

In de hoogtijdagen van Golfbreker Radio waren er honderd vrijwilligers. Nu zijn dat er nog vijftig. Met zijn allen hebben we 15.000 luisteraars via de radio. Via internet nog veel meer. "Dat weten we omdat mensen reageren". Een aantal collega bij dé radio werken er nog langer. Eigenlijk zou iedereen vrijwilligerswerk moeten doen. Er zijn nooit vrijwilligers genoeg. Wil jij het team te versterken, mail naar info@golfbreker.nl. (bron: Amersfoort Nu)
 

Elisabeth Groen een stadspark voor én door bewoners

Afbeeldingsresultaat voor elisabeth ziekenhuis amersfoortStichting Elisabeth Groen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het inrichting en beheerplan voor een groene inrichting van het voormalige ziekenhuisterrein Elisabeth in Amersfoort (foto). De plannen zijn ontwikkeld in samenwerking met betrokkenen Amersfoorters. Tijdens een droomavond werden 200 ideeen verzameld.

Het stadspark wordt allereerst een rijk, zeer gevarieerd natuurgebied. Langs de beek wordt de natte natuur hersteld, zodat er moerasachtige oevers ontstaan met onder meer amfibieënpoelen, de hoger gelegen bomenstrook langs de Heiligenbergerweg wordt versterkt met verse aanplant waardoor een eetbare bosstrook ontstaat en er komen nutstuinen. Maar er is natuurlijk ook ruimte voor recreatie, zoals een blotevoetenpad, een vertelplek, een sleeheuvel en een hondenspeelterrein. Het monumentale ketelhuis met de schoorsteen blijft staan. De schoorsteen is al ingericht als winterverblijf voor vleermuizen. Het ketelhuis wordt Parkhuis en zal plaats bieden aan kleinschaligen horeca.

Elisabeth Groen zou in 2016 worden opgeleverd. Maar omdat de sloop van het voormalige ziekenhuis ernstige vertraging opliep, moest de aanleg van het park steeds weer worden uitgesteld. Dat is jammer, al was het maar omdat heel Amersfoort zich nu al jaren verheugt op dit unieke stadspark. Het bestuur wordt regelmatig aangesproken door omwonenden die zich afvragen wanneer hun park eindelijk wordt aangelegd. Kortom, Amersfoort wordt ongeduldig. Kijk op www.elisabethgroen.nl

50-plusser winkelt vooral bij bekende webshop

Afbeeldingsresultaat voor thuiswinkelNederlandse 50 plussers shoppen massaal online en zijn zich erg bewust van hun online veiligheid. Meer dan de helft koopt alleen bij webshops die bekend bij ze zijn. Als ze een webshop niet kennen, checken ze of de webshop een keurmerk heeft of gaan ze op zoek naar reviews. Dat blijkt uit onderzoek door Kieskeurig.nl en Thuiswinkel.org onder ruim 1800 consumenten.

Online winkelen is nu ook bij deze generatie helemaal ingeburgerd. Waar slechts 3% zegt online shoppen spannend of eng te vinden, zegt 86% het leuk, ontspannen of makkelijk te vinden. Snel prijzen kunnen vergelijken (66%) en winkelen wanneer het mij uitkomt (58%) worden daarbij als belangrijkste redenen genoemd. Een uitgebreider productaanbod (40%) en goedkoper assortiment (43%) zijn tevens belangrijke argumenten om online te shoppen.

Ongeveer 60% zegt steevast voor een webshop te gaan die hij/zij kent. 15% geeft aan de prijs belangrijker te vinden dan de webshop waarbij het product wordt gekocht. “Natuurlijk letten online shoppers goed op de prijs van een product. Niemand die te veel wil betalen”, zegt Janneke ten Dam, manager content & marketing bij Kieskeurig.nl. “Maar dit onderzoek laat duidelijk zien dat voor met name oudere generaties ook de betrouwbaarheid van een webshop heel belangrijk is. Zo checkt 40% reviews van websites die ze niet kennen.

De 50+ doelgroep is niet scheutig met het delen van persoonsgegevens. Een kwart van hen doet dat alleen bij webshops die hij/zij betrouwbaar acht. De helft vult bovendien enkel de gegevens in die verplicht zijn om de aankoop te kunnen afronden. Ruim 10% geeft aan liever geen persoonsgegevens achter te laten en 60% checkt of een website een ssl-verbinding heeft.

Amersfoort blijft groeien

Afbeeldingsresultaat voor groeigemeenteAmersfoort is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Alles wijst erop dat het nog niet gedaan is met die explosieve groei. Er moet vooral rekening gehouden worden met een sterke toename van eenpersoonshuishoudens. Volgens de laatste bevolkingsprognoses kan Amersfoort in het jaar 2040 eenvijfde groter zijn dan nu. Door een groei van 19 procent zouden er over 22,5 jaar bijna 183.000 mensen in de stad wonen. In 2030 moet al rekening worden gehouden met 175.000 inwoners, zo bleek uit de prognose in september vorig jaar. Op dit moment telt Amersfoort plm. 160.000 inwoners.

Steeds meer huizen in de stad zullen de komende jaren bewoond worden door één persoon. Vorig jaar lag dat percentage in Amersfoort al op 38 procent. Die trend heeft te maken met vergrijzing (ouderen worden steeds ouder en wonen langer zelfstandig), maar ook met de huisvesting van psychiatrische patiënten en jongeren. Nu al zijn er lange wachtlijsten voor betaalbare (sociale) huurwoningen, maar dat zou in de toekomst nog wel eens erger kunnen worden. De verwachting is dat in 2040 een kwart van de Amersfoorters ouder is dan 65 jaar. Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in Amersfoort zijn daarmee de grote items voor de komende jaren.

Wethouder Fleur Imming heeft inmiddels een begin gemaakt met de versnelde bouw van woningen en appartementen op allerlei bestaande plekken in de stad. Er wordt nu ook gekeken naar nieuwe locaties, zoals Vathorst West, waar mogelijk 2.000 tot 3.000 huizen kunnen komen.

Betaald parkeren, ook rond de Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor betaald parkerenDe gemeente Amersfoort wil gebieden waar nu uitsluitend met een vergunning kan worden geparkeerd ook openstellen voor betaald parkeren. Ze verwacht met dit plan ongeveer twee ton per jaar op te halen. De maatregel wordt alleen van kracht in de buurten rond het centrum, en dus niet in de binnenstad zelf. Daar kunnen bezoekers hun auto al tegen betaling kwijt, onder meer in de garages.

De gemeente ziet ruimte voor betaald parkeren door bezoekers in een groot deel van de wijken Soesterkwartier, delen van het Leusderkwartier, een stuk van de Kruiskamp én het Gildenkwartier. Onderzoek leert dat daar sinds de invoering van het vergunningparkeren, zeker overdag, veel parkeerplaatsen onbenut zijn.

Door deze plekken ook open te stellen voor betaald parkeerders wordt de druk op de overvolle binnenstad verlicht én zijn bezoekers van de omliggende wijken sneller op plaats van bestemming, hoopt de gemeente. Betalen moet straks kunnen via één van de vele diensten op de mobiele telefoon en bij zuilen, waarvan er dan wel 45 nodig zijn. Omdat de 55 zuilen die nu in de stad staan verouderd zijn en het gemeentebestuur overal dezelfde soort automaten met kenteken­registratie wil, is het van plan allemaal nieuwe exemplaren te kopen.

Amersfoorters die in de betreffende gebieden wonen behouden hun huidige parkeervergunning. De prijs ervan blijft gelijk.Voor bedrijven wordt wél gedacht aan het afschaffen van de parkeervergunning. Het voorstel stelt dat betaald parkeren voor klanten en werknemers makkelijker zou zijn.

Als het water stijgt in Spakenburg...

Afbeeldingsresultaat voor waterkering spakenburgHet historische centrum van Spakenburg heeft een primeur. Een nieuwe flexibele waterkering die het achterland tot aan Amersfoort moet beschermen tegen hoogwater. De kering is een kunststof wand van 300 meter lang die normaal in de kade verzonken ligt (foto), maar wel in contact staat met het water in de haven.

Als het waterpeil vanuit het Eemmeer stijgt, bijv. bij een noordwesterstorm, drijft de kering 80 cm omhoog. De dam in Spakenburg ligt rondom de oude botterhaven en de nieuwe haven. Het is de langste zelfsluitende waterkering ter wereld. De 77-jarige kunstenaar en uitvinder Johann van den Noort is de bedenker van de waterkering. Hij ontwierp het systeem in 1995 toen zijn woonplaats Kampen dreigde onder te lopen. Maar het waterschap heeft besloten om de kering aan te zetten door een hendel om te draaien. Zo kunnen medewerkers van het waterschap er eerst voor zorgen enkele geparkeerde auto worden verwijderd..

Als het waterschap de hendel heeft omgedraaid, werkt het systeem als volgt: op het moment dat het waterpeil in de haven toeneemt, komt de damwand in de metalen bak omhoog. Dat gebeurt omdat er dan water in verschillende buizen onder de kade loopt. De buizen raken vol en het water duwt de damwand automatisch omhoog. De druk is zo hoog dat de damwand met geen mogelijkheid naar beneden te duwen is. Pas als het waterpeil in de haven afneemt, loop het water vanzelf weer uit de buizen en gaat de damwand naar beneden. De wand komt vanzelf op straatniveau.