headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


Stamppot, muziek en Dickens-figuren in DierenPark Amersfoort

Op donderdag 27 december opent DierenPark Amersfoort zijn deuren voor de Warme Winteravonden. Wij staan te trappelen om deze vier magische avonden te organiseren, vertelt projectleider Hylke Steggerda. Bezoekers stappen zodra het donker wordt in een dierenpark vol lichtjes, foodtrucks en Dickens-figuren.

De hele kerstvakantie is het dierenpark omgetoverd tot een sfeervol park, maar het hoogtepunt ligt tussen kerst en oud en nieuw vertelt Hylke. Het Amersfoortse dierenpark is dan tot 's avonds geopend. De geuren van stamppotten en oliebollen komen je tegemoet, kinderen duiken van de sleebaan en je swingt je warm op de muziek. Terwijl jij marshmallows roostert boven het vuur, vertelt de knorrige meneer Scrooge een meeslepend verhaal.

Gidsen nemen bezoekers mee op pad langs de dieren. Je wandelt langs besneeuwde kerstbomen en leert allerlei winterse weetjes over de dieren, legt Hylke uit. Om het helemaal af te maken is het park magisch verlicht en zie je overal sprookjesachtige winterillusies verschijnen in het donker. Tijdens Warme Winteravonden van 27 t/m 30 december kunnen bezoekers tussen 16.00 en 20.00 uur voor 12,50 naar binnen in DierenPark Amersfoort. Abonnementhouders worden extra verrast en mogen gratis iemand meenemen. Kerst beleef je tenslotte samen.

Geen hoogbouw langs Amersfoortse binnenstad

Afbeeldingsresultaat voor the spot amersfoortDe binnenstad van Amersfoort en de Stadsring blijven vrij van hoogbouw ondanks de grote bouwopgaaf van 13.000 woningen tot 2030. Woontorens tot 50 meter hoog zouden wel passen langs het spoor, de Eem, het Valleikanaal, in Puntenburg en langs de toegangswegen tot de stad. Dat zijn de twee belangrijkste conclusies uit de hoogbouwvisie waar de stad lange tijd reikhalzend naar heeft uitgekeken. Amersfoort, dat behalve in Vathorst-West nergens meer grootschalig kan bouwen, ontkomt er niet aan binnenstedelijk de hoogte te kiezen, maar mist tot dusver de stedenbouwkundige lijn waarlangs ze kan verdichten. Het openbaar gemaakte rapport moet, nadat de bevolking en de politiek er over zijn gehoord, die leemte vullen.

Het middeleeuwse stadscentrum is volgens de visie te kwetsbaar en ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt ongeschikt voor hoogbouw. Omdat de Stadsring direct grenst aan de oude binnenstad moet ook daar voorzichtig worden omgesprongen met hoogbouw. Woontorens hoger dan 30 meter zijn niet toegestaan langs de ringweg. Het ingetrokken bouwproject The Spot – op de hoek van de Utrechtseweg met de Stadsring – zou de hoogbouwtoets niet hebben doorstaan. De bedrijvenparken De Hoef en Calveen, waar woningbouw in toenemende mate wordt gestimuleerd, zijn volgens de hoogbouwvisie bij uitstek geschikt voor wooncomplexen tot 30 meter.

In de binnenstedelijke projectgebieden Langs Eem en Spoor hebben ontwikkelaars uitzicht op hoogbouw tot 50 meter. Van de Wagenwerkplaats, het Trapezium, de Nieuwe Stad en de Kop van Isselt wordt veel verwacht bij het wegwerken van het lokale tekort aan woningen. Hoogbouw is volgens het rapport ook inpasbaar op plekken langs het Valleikanaal en langs de spoorlijnen die door Amersfoort lopen. Tot slot blijven ook de invalswegen Hogeweg en Amsterdamseweg geschikt voor woongebouwen tot 50 meter. (foto: Ontwerp wooncomplex Boogie Woogie, Utrechtseweg, Amersfoort).

 

Nieuwe tentoonstelling Reflectie in Mondriaanhuis

Afbeeldingsresultaat voor tentoonstelling reflectieOnder de titel: Reflectie toont het Mondriaanhuis in Amersfoort diverse werken van Herman Coppus. In twee zalen van het museum zijn van hem papierreliëfs en sculpturen in glas en brons te zien. Coppus laat zich in zijn werk vooral inspireren door het constructivisme uit de vorige eeuw. Hij heeft daarin een geheel eigen beeldtaal weten te ontwikkelen met een uitgesproken aandacht voor kleur, ritme en lichtwerking.

Een groot deel van het werk van Herman Coppus bestaat uit geometrische vormen die zich in een vierkant of rechthoek herhalen tot een patroon. Hoewel Coppus zich in zijn kleurgebruik beperkt tot de primaire kleuren en zwart en wit, laten zijn werken door reflectie en schaduwwerking vanuit verschillende  standpunten een verrassend rijk palet van steeds wisselende kleurschakeringen zien. Wie langer stilstaat bij zijn papierreliëfs, ziet een ingenieus en steeds veranderend spel van vorm en licht.

Wanneer: dagelijks t/m 10 maart 2019 open 11.00 - 17.00 uur, waar te zien: Modriaaanhuis, Kortgegracth 11, (binnenstad) Amersfoort. Entree is 8 euro. Website: www.Mondriaanhuis.nl (foto Reflectie van Herman Coppus).

Heropening museum Flehite begin februari 2019

Afbeeldingsresultaat voor verbouwing museum flehiteMuseum Flehite in Amersfoort gaat op 8 februari 2019 weer open. „Alleen als er heel gekke dingen gebeuren, halen we die datum niet’’, aldus directeur Onno Maurer. Het museum aan de Westzijde ondergaat sinds dit voorjaar een ingrijpende restauratie, waarbij vooral de kademuren zijn aangepakt. Daarnaast krijgen het dak, de gevels en de kozijnen een onderhoudsbeurt. Het was de bedoeling dat Flehite in januari 2019 zou heropenen.

De renovatie van Museum Flehite gaat Amersfoort bijna een half miljoen euro meer kosten dan gedacht. Dat blijkt uit een verzonden brief van het gemeentebestuur aan raadsleden, die uiteindelijk over het geven van het geld moeten besluiten. Voor de hele verbouwing staat op dit moment dik 1,8 miljoen euro begroot. Dat is inclusief de renovatie van de kademuren, die volgens het gemeentebestuur wél binnen budget kan worden uitgevoerd.

De verbouwing heeft ook op een ándere manier financiële gevolgen, zo blijkt uit de brief van het gemeentebestuur: Flehite had rekening gehouden tijdens de afgelopen tentoonstelling meer inkomsten te genereren uit een toeslag die Museumjaarkaarthouders zouden betalen. Het scheelt het museum plm. 34.000 euro. Omdat Flehite al in een eerder heeft verzocht niet te verbouwen tijdens deze tentoonstelling, voelt de gemeente de plicht dit tekort uit eigen zak aan te vullen. In de huidige planning is de restauratie wél op tijd klaar voor twee grote tentoonstellingen die voor 2019 gepland staan: één over Van Wittel en één over Van Oldenbarnevelt (bron: AD).

Galerie de Ploegh presenteert de Wintersalon

Afbeeldingsresultaat voor galerie de ploeghDe feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling was op zondag 11 november. Maar liefst 29 kunstenaars leveren werk aan voor deze uiterst boeiende en uitgebreide tentoonstelling. Net als in de Parijse salon tentoonstellingen (van vroeger) komt de galerie van plint tot plafond vol te hangen met schilderwerken, foto en grafiek. Daarnaast is er een stoet van beelden te zien die zich als een lint door de ruimte slingert.

Waar te zien: Galerie de Ploegh zit in het Cultuurhuis, adres: Coninckstraat 58, (bij theater de Flint), Amersfoort. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. De tentoonstelling De Wintersalon is open  t/m 6 januari 2019. Op de zondagen 25 november en 16 december, middags, is de Galerie extra open. Meer informatie op de website: www.dePloegh.nl

Fietsen in winkelgebied binnenstad Amersfoort = een bekeuring

Afbeeldingsresultaat voor verboden te fietsen bordDe gemeente Amersfoort gaat optreden tegen (brom)fietsers die in het winkelgebied in de binnenstad rijden. De winkelstraten zijn voetgangersgebied. Op borden, aan het begin van de winkelstraten, staat aangeven aan dat er van 17.30 uur tot de volgende ochtend 11.00 uur gefietst mag worden. Dus overdag, tijdens de openingstijden van de winkels, niet. Op donderdagavond mag er alleen na 21.00 uur negen uur gereden worden.

Dat betekent ook dat we erop toe gaan zien dat ons mooie winkelgebied veilig blijft, waarschuwt de gemeente Amersfoort op Facebook. Bij overtreding zal worden opgetreden met een stevige waarschuwing of gelijk een bekeuring.

Schatten van Amersfoort, een tentoonstelling

Afbeeldingsresultaat voor de schatten van amersfoortHet klinkt nu tamelijk bizar, maar in 1884 had het gemeentebestuur van Amersfoort serieuze plannen de Koppelpoort te slopen. In een tijd van industrialisering bestond er een grote drang om rigoureus te vernieuwen; menig oud gebouw verdween.

De tentoonstelling: Schatten van Amersfoort, in samenwerking met Museum Flehite, geeft de bezoeker een indruk van waar de Oudheidkundige vereniging Flehite zich  mee heeft bezig gehouden. De tentoonstelling  is te zien in Archief Eemland aan het Eemplein. Wanneer: dagelijks t/m 7 januari 2019. Open van 9:00 - 17:00 uur. In het weekend gesloten. Waar: Eemhuis, 3e etage, Eemplein Amersfoort, entree gratis.

De Lange Jan van Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor lange jan amersfoortEen bezoek aan Amersfoort begint in de Onze-Lieve-Vrouwetoren, met haar ruim 98 meter de bekendste blikvanger van de stad en tevens het kadastraal nulpunt van Nederland. Een dynamische videoprojectie op de begane grond geeft bezoekers een boeiende introductie op het cultureel erfgoed van de stad, te beginnen bij de toren. De projectie is vrij toegankelijk en dagelijks elk kwartier te zien.

De bouw van de toren heeft alles te maken met het Mirakel van Amersfoort, de vondst van een wonderlijk Mariabeeldje dat duizenden pelgrims naar de stad trok en uiteindelijk leidde tot de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwetoren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de rest van het verhaal? Ga dan mee met een ervaren gids en beklim de OLV toren. Je komt tijdens een rondleiding van 60 minuten alles te weten over dit bijzondere monument. Breng een bezoek aan de houtzolder en geniet van het steeds wisselende uitzicht op een van de drie omlopen. De toren is dagelijks te beklimmen en tickets zijn zowel online als bij de VVV aan de voet van de toren verkrijgbaar. Waar: binnenstad van Amersfoort.

Als de blaadjes gaan vallen...

Afbeeldingsresultaat voor herfstVeel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de blaadjes vallen en de dagen korter worden. Maar wist je dat de herfst ook heel veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed? Dit zijn de redenen waarom het najaar zo gezond is:

-Leuk hoor die zomeravonden, maar die plakkerige zomernachten kunnen ons gestolen worden. Het is bewezen dat een lage temperatuur buiten je beter helpt te slapen. Bovendien wordt het vroeg donker, waardoor je je sneller slaperig voelt. Omdat het later licht wordt, ben je waarschijnlijk ook later wakker, waardoor je dus veel meer slaapuren maakt.

-De herfstkleuren zijn goed voor je mentale gezondheid. Wanneer je je somber voelt, is het een slim idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonine niveau, maar de frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost.

-Kaneel, gember, nootmuskaat; al die warme, spicy kruiden zijn niet alleen lekker en verwarmend, maar ook goed voor de gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.

-Bestaat er iets fijners dan tijdens een koude avond op de bank kruipen met je geliefde en een goede serie kijken? En of je nou onder een dekentje ligt met je partner, kinderen of kat; binnen blijven brengt mensen samen. Al dat knusse gehang geeft het oxytocine-niveau een boost, waardoor je je nog meer verbonden voelt met de mensen om je heen.

Opnieuw inbraak in woningen in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor woninginbraakWoninginbraak heeft een grote impact op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.

Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. Als u het beslag vervangt, neem dan direct beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is.

Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was. Tip: om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten.

Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners afwezig zijn. Wanneer u 112 belt, kan de politie wellicht snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden.

Senioren overwegen vaker een verhuizing

Afbeeldingsresultaat voor verhuizenSenioren dachten in 2015 vaker over een verhuizing na dan in voorgaande jaren. Het aandeel 65+ huishoudens dat aangaf eventueel te willen verhuizen steeg van 6% in 2009 naar 16%  in 2015. Het aandeel dat zei beslist te willen verhuizen bleef met 3% stabiel. Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS op basis van het WoonOnderzoek Nederland. Als een 65+er  ervoor kiest te verhuizen, komt er een woning vrij voor een gezin. Dit gezin laat een woning achter voor een tweepersoonshuishouden. Op deze manier krijgen ook jongeren en starters een kans.

De gezondheid was voor oudere huishoudens de belangrijkste reden om te willen verhuizen. In 2015 zei 37%  dat dit de belangrijkste reden was om beslist te willen verhuizen (bron: CBS). De Wooncoach van de Alliantie (Amersfoort) licht toe dat er naast gezondheid nog andere redenen zijn om ergens anders te gaan wonen. "Soms willen ze dichter bij de kinderen wonen, ze willen kleiner wonen, ze willen niet meer traplopen, weinig onderhoud. Ze willen ook graag tussen andere ouderen wonen, omdat ze eenzaam zijn."

Alle huurders van 65 jaar en ouder in Amersfoort, kunnen gebruik maken van gratis advies en begeleiding van een wooncoach. De wooncoach bespreekt met de bewoners de woonwensen en/of verhuismogelijkheden. De wooncoach helpt ook op financieel gebied. De wooncoaches Monique van de Walle, Christine Buist en Lucie Sargent zijn te bereiken via 088 – 00 232 00 en per e-mail: mijnwooncoach@de-alliantie.nl.

Na proef in Baarn: Nederland krijgt knalgele overwegen

Afbeeldingsresultaat voor gele spoorwegovergangKnalgeel gemarkeerde overwegen maken weggebruikers veel voorzichtiger bij het passeren. Dat blijkt uit een proef van TNO op een spoorovergang in Baarn. ProRail vertelt dat er in Nederland veel meer van zulke overgangen komen. Beter opletten schiet omhoog bij zowel automobilisten als fietsers en voetgangers. De kleur geel maakt mensen bewust van het gevaar van langsrazende treinen. Ze worden zichtbaar alerter, is de conclusie van de TNO-onderzoekers.

Spoorbeheerder ProRail noemt het experiment geslaagd. „We gaan veel meer overwegen in Nederland geel maken om het risico van dodelijke aanrijdingen te verminderen. Er is nu al protest tegen van mensen die het "geel" lelijk vinden, maar daar trekken wij ons niets van aan, omdat veiligheid boven alles gaat”, aldus Prorail.

Het doel is volgens hem om overstekers te laten inzien dat er met het spoor niet te spotten valt. Er rijden steeds korter op elkaar snelle en stille treinen. De kans op een ongeluk neemt dan ook toe. We halen alles uit de kast om mensen ervoor te waarschuwen nooit onder sluitende spoorbomen door te lopen, fietsen of rijden. En ook niet door rood licht te gaan, stil te staan op de rails of er vlak langs te lopen.

Expositie Rockstars in Armen de Poth, Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor armen de poth amersfoortHet monumentale 15e eeuwse hofje Armen de Poth is de gastheer voor een buiten expositie van kunst gehouwen of samengesteld uit steen. Steen heeft bij uitstek een lange traditie in de kunst. Hedendaagse steenbeeldhouwers zijn vanuit deze traditie tot autonome beelden gekomen.

De buitenexpositie Rockstars geeft een goede indruk hoe drie beeldhouwers dit hebben opgepakt. Hoe de traditie in hun werk zichtbaar is. De individuele kwaliteiten en intenties gericht zijn op de toekomst. Kunstenaars: Eddy Gheress, Rob Schreefel en Niek Wittebrood. Het hofje de Armen de Poth is open dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang. Waar: ingang: Pothstraat of Coninckstraat (foto) van Amersfoort. De entree is gatis.

Humanitas geeft begeleiding voor nabestaanden

Afbeeldingsresultaat voor humanitas amersfoortHumanitas regio Eemland is onderdeel van een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij biedt persoonlijke ondersteuning aan mensen die het even niet in hun eentje redden. Het gaat over een gevoelig onderwerp: Ondersteuning bij rouwverwerking. Omdat de beleving van rouw niet bij ieder gezinslid hetzelfde is, wil je je kinderen niet te veel belasten. Momenten van verdriet en gemis, zijn niet automatisch de momenten waarop kinderen dat ook hebben. Een goede reden om contact op te nemen met Humanitas.

Ilona Eerhardt is coördinator rouw bij Humanitas Amersfoort. Zij verzorgt de intakegesprekken en koppelt in die hoedanigheid vrijwilligers aan deelnemers. Een deelnemer moet zich te allen tijde veilig en vertrouwd voelen om zijn verhaal te kunnen vertellen. Naast het thuisbezoek heeft Humanitas ook een lotgenotengroep. Hoe gek het ook klinkt, rouw verbindt. Meer informatie op de website: www.humanitas.nl.

Geen sollicitatieplicht meer voor bijna AOW-er

Afbeeldingsresultaat voor aowOudere mensen zonder werk hoeven een jaar voordat ze AOW krijgen niet meer te solliciteren. Het gaat om werklozen die nu 65 zijn en die op hun 66ste recht hebben op de oudedagsvoorziening. De vrijstelling van sollicitatieplicht in het laatste jaar gold al voor mensen met een werkloosheidsuitkering in het laatste jaar voor hun pensioen. De regel geldt ook voor de ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

De maatregel is per 1 mei 2018 van kracht. De leeftijdsgrens voor sollicitatieplicht schuift mee met de AOW-leeftijd. Volgend jaar is dat 65 jaar en zes maanden. Het blijft de oudere uitkeringsgerechtigden overigens vrijstaan actief naar werk te zoeken, ook in het laatste jaar voor hun AOW.

Westelijke rondweg Amersfoort onnodig en duur

Afbeeldingsresultaat voor navigatie autoZes bewonersgroepen vragen de Amersfoortse politiek om een onafhankelijke herberekening van de westelijke rondweg tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg in Amersfoort. De nieuwste bevindingen van de bewonersgroepen laten zien dat de aanleg van de nieuwe rondweg onnodig is. Er is geen probleem met de doorstroming van het verkeer op de huidige rondweg. Ook niet als Amersfoort doorgroeit tot 180.000 inwoners in het jaar 2040.

Dat er veel minder verkeer op de bestaande rondweg rijden, komt volgens de bewoners door de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg eind 2013v an de Utrechtseweg naar de Maatweg in Amersfoort-Noord. Daarmee is enorm veel wegcapaciteit vrij gekomen. De dagelijkse werkelijkheid op de rondweg valt niet te rijmen met de verkeersmodellen van de gemeente, stellen de bewonersgroepen. Bij de files in Amersfoort, die elke dag worden weergegeven door TomTom, ontbreekt de westelijke rondweg steevast. Verkeerskundig bureau XTNT constateert invoerfouten in het Verkeersmodel 2011 voor de Westelijke Ontsluiting. Fundamentele vragen heeft ook prof. dr. G. P. van Wee, hoogleraar mobiliteit en transport aan de Technische Universiteit Delft. Na een eerste scan ziet hij geen onderbouwing van het nut en de noodzaak voor een nieuwe rondweg.

De zes bewonersgroepen vragen de politiek nu om een pas op de plaats te maken met de westelijke rondweg. Gezien de nieuwste inzichten verzoeken zij om een herberekening van nut en noodzaak van de rondweg én een herberekening van de financiële gevolgen voor Amersfoort. Het budgetvan 67,1 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe westelijke rondweg is immers al weer vier jaar oud, terwijl de bouwkosten de afgelopen jaren niet alleen fors zijn gestegen, maar nog steeds snel verder stijgen. De bevindingen zijn gepresenteerd aan gemeenteraadsfracties.
 

Slimme verkeerslichten in Soest en Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor slimme verkeerslichtenDe eerste vier slimme verkeerslichten in de regio Utrecht zijn geplaatst in Soest. Slimme verkeerslichten kunnen onderling communiceren en zijn in staat om aankomend verkeer te herkennen en prioriteit te geven. Dit moet de verkeersveiligheid doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid verbeteren. In de regio Utrecht worden dit jaar meer dan honderd verkeerslichten omgebouwd tot slimme verkeerslichten.

Slimme verkeerslichten op kruispunten kunnen onderling communiceren en aankomende verkeersstromen herkennen. Wegbeheerders kunnen door deze techniek prioriteit geven aan bepaalde verkeersstromen, zoals hulpdiensten, vrachtverkeer, fietsers of het openbaar vervoer. Hierdoor krijgen bepaalde verkeersstromen voorrang boven andere en beperken we stop- en startbewegingen, wat niet alleen de doorstroming verbetert, maar vooral ook goed is voor het milieu.

In Amersfoort worden in 2018 op twintig plekken slimme verkeerslichten geplaatst, waardoor de gemeente beter kan sturen op het prioriteren van bepaalde verkeersstromen op een kruispunt. Er komt een proef op de Amsterdamseweg gericht op betere doorstroming voor fietsers, op de Stadsring richt de proef zich op het openbaar vervoer en op de Ringweg Koppel en Ringweg Kruiskamp op een betere doorstroming van het autoverkeer.

Bereikbaarheid met de auto kan beter in Amersfoort

Afbeeldingsresultaat voor anwb logoANWB-leden uit Amersfoort vinden dat de bereikbaarheid per auto in die stad beter kan. Er zijn vooral klachten over het Eemplein, de stadsring en de rondweg van de wijk Vathorst. Van de ANWB-leden is 60% positief over het onderhoud van het groen in die stad, terwijl dat gemiddeld 50% is van alle onderzochte steden. De fietsveiligheid wordt goed gewaardeerd (70%). Dat neemt niet weg dat 27% zich niet veilig voelt op de fiets.

In de overgang naar duurzame mobiliteit geeft 22% van de ANWB-leden in Amersfoort aan binnen nu en vijf jaar de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. In die afweging is volgens 56% het aantal mogelijkheden om een elektrische auto op te laden van grote betekenis. Deze bevindingen zijn in lijn met de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB eind 2017 heeft gepresenteerd.

Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht en daar hechten leden van de ANWB grote waarde aan, ook in Amersfoort. Van de Amersfoortse leden heeft 71% er begrip voor als Amersfoort een milieuzone zou instellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Tegelijkertijd vindt 83% het wel belangrijk dat alle gemeenten dezelfde regeling hanteren. De wens om te komen tot uniforme landelijke regels rond milieuzones is ook opgenomen in het regeerakkoord. De resultaten van het onderzoek in Amersfoort zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek onder ANWB-leden in 28 gemeenten.

Belt een "Microsoft" medewerker? Hang direct op!

Afbeeldingsresultaat voor microsoft belt mijU wordt gebeld door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft. Bijvoorbeeld een security-expert. In het gesprek wil deze crimineel u doen geloven dat er problemen met de software van Microsoft op uw computer zijn ontdekt. De medewerker dringt aan op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel wat aanpassingen op uw computer nodig. De beller is bereid om tegen betaling de nep-problemen te verhelpen.

Hier is sprake van oplichting of phishing. De beller is op uw geld uit en wil u ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software op uw pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot uw pc en uw bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat u voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier komt u vaak pas later achter wanneer u onraad ruikt of uw bankafschrift onder ogen krijgt. Het vermoeden bestaat dat deze vorm van cybercrime vaak wordt uitgevoerd vanuit callcenters in India. Slachtoffers horen tijdens hun gesprek vaak meerdere stemmen op de achtergrond alsof men wordt gebeld vanuit een callcenter. De bellers spreken vaak (gebroken) Engels met een Indiaas dialect.

Microsoft zal u NOOIT bellen met informatie omtrent de veiligheid van uw computer en of de wel/niet verlooptijd van uw Microsoft-licentie. Microsoft zal ook NOOIT naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen. Verbreek daarom direct de verbinding. De oplichter is afhankelijk van de toegang tot uw pc. Als u niet inlogt en niets installeert, kan hij niets doen. Kijk op www.Politie.nl