headerphoto

Nieuws

Golfbreker Radio heeft elk uur nieuws van WorldNewsCompany


GROEF is een nieuwe platenwinkel in Amersfoort

 GROEF is de nieuwste platenwinkel in de binnenstad van Amersfoort. Aan de Grote Haag 125 kan je terecht voor een zeer divers aanbod aan muziek op lp en singletjes in alle prijsklassen. Platen rechtstreeks uit de fabriek zal je er bijna niet vinden, maar wel tweedehands platen die per gram verkocht worden voor 11,11 euro per kilo. Ook bekende artiesten en muziek zijn er te vinden, die zijn per plaat apart geprijsd.

 
Eigenaar Gideon Hofland van GROEF zorgt ervoor dat er voor elke portemonnee muziek te vinden is. De meeste platen worden onder de online marktwaarde verkocht. “Door de grote vraag naar lp’s en singletjes schieten de prijzen omhoog. Bij GROEF zijn de prijzen nog relatief laag en kan je met plezier je platencollectie uitbreiden”, legt de eigenaar uit.
 
GROEF heeft o.a. veel pop, disco en rock en onderscheidt zich door een ruime selectie aan dance en urban. Maar o.a. ook Nederlandstalig, jazz, wereldmuziek en verzamelalbums zijn er volop. Elke week worden alle genres aangevuld. 
 
Voorluisteren kan natuurlijk ook met de aanwezige platenspeler met hoofdtelefoon. Gideon: “Fijnproevers kunnen hun hart ophalen met de obscure en onbekende artiesten die er te koop zijn. Of in de bakken duiken met honderden 45-toeren singletjes.” 
 
De winkel-in-een-winkel is sinds deze zomer onderdeel van de Green Outlet aan de Grote Haag 125. Samen met de andere ondernemers heeft GROEF ook duurzaamheid hoog in het vaandel. Onverkoopbare platen worden niet weggegooid, maar o.a. weggegeven of hergebruikt tot nieuwe voorwerpen.
 
GROEF
Grote Haag 125
(gevestigd in de Green Outlet)
meer informatie: www.groefvinyl.nl
Openingstijden GROEF
Maandag 13u – 17u
Dinsdag t/m vrijdag 9.30u – 17u
Zaterdag 10u – 17u 
 

Podium vijver Emiclaer keert terug bij amfitheater

Het podium in de vijver van Emiclaer wordt teruggeplaatst en komt als extra podiumlocatie in de open lucht weer terug. Dit sluit aan bij de wens van omwonenden die zich voor de terugkeer hebben ingezet. Ook de culturele sector vindt het podium bij het amfitheater een mooie aanvulling van speelplekken in de stad. De omgevingsvergunningprocedure wordt nu in gang gezet, zodat naar verwachting begin 2024 met de aanleg van het podium gestart kan worden.

 

Wethouder Tyas Bijlholt (Cultuur): “Amersfoort krijgt er een sfeervol podium bij, waar vanaf volgend jaar weer kan worden opgetreden. Met dit buitenpodium groeit het cultuuraanbod, podiumkunst in het bijzonder, in de stad én in de wijk. Met de terugplaatsing komt een wens van bewoners en de raad uit.”

 

Het podiumeiland, dat sinds 2014 weg is, wordt geplaatst in de originele, ronde stijl in het water voor het amfitheater. Zowel bij de aanleg als bij het gebruik van het podium wordt rekening gehouden met de ecologische waarde van het gebied. Voor de bouw betekent dit dat de hoofdconstructie van staal is met op het podium een loopdek van duurzaam hout. Bij een evenement moet er rekening worden gehouden met broedvogels en vleermuizen in het gebied. 

 

Hi toekomstige Amersfoort-fan,

   

Wij helpen je graag op weg bij het plannen van een onvergetelijk dagje uit in de Keistad. In deze nieuwsbrief de gratis expositie Far Beyond 2.0, fiets (en drink!) mee met Alpe Du Fles, prikkel je emoties met de kunstroute Signs en de beste tips voor een lekkere afhaalmaaltijd. Enjoy! Liefs, Sofie.
KLEURRIJKE KUNST IN DE ELLEBOOGKERK 
Voor een tweede keer vormt de Elleboogkerk het prachtige decor voor een expositie met hedendaagse Afrikaanse kunst. In Far Beyond 2.0 wordt de verbinding gelegd tussen Zuid- Afrika en Amersfoort. Tien Zuid-Afrikaanse kunstenaars maakten nieuw werk speciaal voor deze expositie. Laat je verrassen door de kleuren, vormen en verhalen van dit rijke land
BEYOND ALL
 
VIER DE KOERS VAN HET LEVEN
Zet je race- of stadsfiets maar vast in de olie en trommel je beste fietsmaten op! Op zondag 1 oktober is het weer tijd voor het mooiste wielerevenement van Amersfoort Alpe du Fles!

Een compleet verzorgde fietsdag, speciaal voor de wielerliefhebber en borrelaar.
PROOST
EEN MENTALE OMLEIDING
Heb jij de kunstzinnige verkeersborden in Schuilenburg en Randenbroek al gespot? De borden zijn onderdeel van de kunstroute Signs en bedoelt om je gedachten en emoties te prikkelen. 

Haal de gratis routekaart op bij Wijkcentrum Het Klokhuis en ontdek de route zelf! 
WAAR DENK JIJ AAN?
 
GEEN ZIN OM TE KOKEN?
Tijd om wat lekkers af te halen! Bestel je maaltijd gemakkelijk online, laat het bezorgen of haal het op bij het restaurant. Om de smaakpapillen alvast te verleiden, hebben wij vijf verrukkelijke (afhaal)restaurants  voor je op een rijtje gezet. Van Napolitaanse pizza s en Butter Chicken tot runderstoof in Italiaans gekruide rode wijn-tomatensaus.
PROEF NU
 
NOG MEER LEUKE DINGEN DOEN? 
Check onze UITagenda voor alle actuele events en activiteiten hier.

Sportvissers stoppen met weerhaken in Amersfoort

 Er verandert wat voor sportvissers in de stad. Hengelsportvereniging Amersfoort en de gemeente Amersfoort hebben een nieuwe huurovereenkomst voor het (vis)water in de stad getekend. Zo wordt er vanaf 1 januari niet meer gevist met weerhaken en loodhoudende gewichten van boven de 15 gram. Het gebied waar gevist mag worden in de gemeente wordt niet uitgebreid.

Aanleiding voor de nieuwe afspraken is het aflopen van de huidige overeenkomst op 31 december. Wethouder Johnas van Lammeren (dierenwelzijn en duurzame leefomgeving): “In het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat het belangrijk is dat deze nieuwe afspraken er komen. De hengelsport heeft veel invloed op het welzijn van vissen. Weerhaken veroorzaken leed voor dieren en het is goed dat de vereniging hier mee wil stoppen. Het was tijd om op een aantal fronten met elkaar de afspraken te vernieuwen en daar heeft de Hengelsportvereniging Amersfoort constructief over meegedacht. Samen met de hengelsportvereniging zijn we nu de eerste gemeente in Nederland die het gebruik van weerhaken beëindigen. Een belangrijke stap om Amersfoortse wateren diervriendelijker te maken is hiermee gezet.”

 

Verbod bestrijdingsmiddelen

De afspraken gelden voor wateren die verpacht worden door de gemeente aan de hengelsportvereniging. Enkele andere nieuwe afspraken die zijn gemaakt gaan over visevenementen, het onttrekken en uitzetten van vissen en het vangen van aasvissen. Ook is er een verbod op gebruik van bestrijdingsmiddelen in gemeentelijke wateren vastgelegd en zijn er afspraken over het gebruik van leefnetten. En op alle visbeheerplannen die de hengelsportvereniging maakt zal voortaan een ecologische toets worden gedaan door de gemeente.


Uitnodiging Lancering FIXbrigade Amersfoort 5 okt 13.30u

 Op donderdag 5 oktober gaat de FIXbrigade officieel van start in Amersfoort. Dit initiatief is tot stand gekomen dankzij de toewijding van betrokken bewoners en energieklussers in de stad. De FIXbrigade begint in de wijk Kruiskamp vanuit bewonersbedrijf Kruiskamp Onderneemt in de Witte Vlinder. Wethouder Astrid Janssen en gedeputeerde Huib van Essen verrichten de openingshandeling. Wij nodigen u hier van harte bij uit.

 

Met de komst van de FIXbrigade laat Amersfoort zien dat inwoners en gemeente samen optrekken bij het verduurzamen van de stad.  


Wat is de FIXbrigade?  

De FIXbrigade is een succesvol landelijk initiatief waarbij een FIX-team bewoners thuis bezoekt om diverse kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren en advies te geven over energiebesparing. Voor mensen met een laag inkomen zijn zowel de materialen als de uitvoering van deze maatregelen volledig gratis. Daarnaast biedt de FIXbrigade een leer-werk traject met kans op doorstromen naar betaald werk.  

 

Een collectief van wijkbewoners en energieklussers in Amersfoort nam het initiatief voor een FIXbrigade. In samenwerking met Gemeente Amersfoort, woningbouwverenigingen en sponsoren start de FIXbrigade in de wijk Kruiskamp. Doel is om ervaringen op te doen en na een half jaar uit te breiden naar andere wijken in de gemeente.  

 

Programma 

Wethouder Janssen en gedeputeerde Huib van Essen zullen samen met vertegenwoordigers van de FIXbrigade en Stichting bewonersbedrijf Kruiskamp Onderneemt het officiële startschot geven. De samenwerkingsovereenkomst met de woningbouwvereniging De Alliantie en Portaal wordt ondertekend en de gift van Rabobank Amersfoort zal in ontvangst genomen worden.  

 

Waar en Wanneer: 

Datum:   5 oktober 

Tijd:        13.30 uur – 15.30 uur 

Locatie:  de Witte Vlinder - van Galenstraat 30 - Amersfoort 


Vmbo- en basisschoolleerlingen bezoeken de Week van de Techniek

 Ruim 1.400 vmbo-leerlingen en 400 basisschool leerlingen doen in de week van 2 tot en met 6 oktober mee met de Week van de Techniek. In de Week van de Techniek gaan leerlingen in workshops aan de slag met techniek om zelf te ervaren hoe leuk techniek is. De basisschool leerlingen zijn uitgenodigd op de maandag. De dinsdag tot en met vrijdag ontvangt T is for Tech de VMBO-leerlingen. Wethouders uit de deelnemende gemeentes, pers en ouders zijn van harte welkom om op maandag 2 oktober een kijkje te komen nemen tijdens de vrije inloop van 14:30 tot 16:00 uur. 

 
De onderbouw vmbo leerlingen maken kennis met de brede mogelijkheden van het technische werkveld. In workshops gaan leerlingen zelf aan de slag met techniek. Onderwerpen zijn onder andere: robotica, logistiek, metaalbewerking, installatietechniek, bouw, autotechniek, zorgtechniek, media en vomgeving, fotografie, podiumbouw en mixed reality. Zelf doen en ervaren staat centraal.
 
Deze week kunnen ze ontdekken of techniek bij hen past. Het bezoek van de VMBO-leerlingen op de dinsdag tot en met vrijdag wordt afgesloten met een techniekquiz en de winnaar gaat met een prijs naar huis. Leerlingen kunnen maandag tijdens de vrije inloop in de middag (14:30-16:00) samen met hun ouders komen om samen de techniek te ervaren. 
 
Organisatie door T is for Tech
De Week van de Techniek wordt georganiseerd door T is for Tech in samenwerking met bedrijven en opleidingen uit de omgeving Amersfoort. Gastlocatie is de Wereld van Techniek, waar de hal van Bouwmensen de hele week beschikbaar is. Techniek is namelijk overal en in onze maatschappij niet weg te denken. T is for Tech maakt jongeren in de omgeving Amersfoort enthousiast  voor techniek en technologie. De volgende bedrijven helpen mee en verzorgen een workshop in de Week van de Techniek: Lomans, Unica, Goflex, Bouwmensen, IW Midden, Schildersvakopleiding, Pon, Elma, Iteq, Van Halteren, Havi Logistics, Makecenter, Sectorinstituut Transport en Logistiek, E&P Opleiding en Advies, Voestalpine, Style CNC, Toyota van Gent, Technova, ROC MN, Hoornbeeck College, MBO Amersfoort. 
 

Dierenpark Amersfoort

 

Het Neushoornweekend is begonnen! Vandaag is het de dag van de neushoorn. Tijdens het Neushoornweekend (22 tot en met 24 september) zet het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund dit bijzondere, kwetsbare dier in het zonnetje. Ontdek alles over deze dikhuid en ontmoet neushoorn Thanos van wel heel dichtbij. Stel al je vragen aan de neushoornverzorger, slinger aan het rad en bezoek het speciale kraampje. Vier de dag van de neushoorn met ons mee! Kom jij ook dit weekend?

Verder lezen
 

Plan je bezoek

Bestel nú je tickets voor DierenPark Amersfoort met tot € 2,- online korting. Of kom met een abonnement een jaar lang op ontdekking tussen de dieren, na twee bezoeken voordelig! Kom je ook op bezoek?

Tickets
Abonnement
 

Wat is er te doen?

Benieuwd wat je de komende weken beleeft in DierenPark Amersfoort? Bekijk de parkagenda! Iedere vakantie hebben wij een speciaal programma.

Parkagenda bekijken

 

Grote opgaven benoemd in troonrede: provincie Utrecht kan aan de slag

 

De derde dinsdag in september leest de Koning altijd de troonrede voor en wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Wat merkt de provincie Utrecht hiervan in haar plannen en hoe gaan we dit in onze provincie terugzien? Het versnellen van de woningbouw, de bereikbaarheid in Nederland, stikstofproblematiek, de transitie in het landelijk gebied en de overbelasting van het elektriciteitsnet: alle grote opgaven waar ook de provincie Utrecht mee te maken heeft, kwamen op Prinsjesdag in Den Haag aan bod.
Miljoenennota 2024
Miljoenennota 2024, foto: ©Ministerie van Financiën

Voor Utrecht zijn woningbouw en mobiliteit, als meest centrale provincie, belangrijke onderwerpen. Met een groeiopgave van de woningvoorraad met 14 procent, heeft de stagnatie in de woningbouw grote gevolgen. Daarnaast gaat het laten groeien van de woningvoorraad niet zonder extra wegen, OV en fietspaden plus aandacht voor groen om de leefbaarheid te waarborgen. Bovendien heeft het vollopen van de Utrechtse wegen direct gevolgen voor de bereikbaarheid van heel Nederland. De afgelopen jaren zijn hier forse stappen in gezet, maar is er meer nodig. De provincie roept een volgend kabinet op deze urgentie te blijven onderschrijven en ondersteunen.

De provincie Utrecht is blij dat de opgaven binnen het landelijk gebied en netcongestie met extra investeringen zijn geland in de miljoenennota, ondanks dat deze beleidsarm is door het vallen van het kabinet Rutte IV. Zo zijn de middelen voor de transitie in het landelijk gebied wel minder dan dat er uiteindelijk nodig zal zijn, maar het is essentieel dat er alvast geld beschikbaar is gesteld om in ieder geval niet stil te vallen. Dat is broodnodig voor het herstel van de biodiversiteit in combinatie met een leefbaar en duurzaam platteland. De provincie gaat hiermee verder aan de slag en verwacht dat deze lijn door het volgende kabinet verder wordt doorgezet.

 

 

Aanleg doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten gevierd

21 september 2023 is de aanleg van de doorfietsroute Amersfoort – Bunschoten gevierd. De werkzaamheden aan deze route zijn op 10 augustus begonnen en inmiddels al een eind gevorderd. Gedeputeerde André van Schie, wethouders Tyas Bijlholt (Amersfoort) en Rick Beukers (Bunschoten) en Ronald van der Valk (manager Strukton) brachten gezamenlijk met krijtverf een tag aan op het nieuw geasfalteerd fietspad in Bunschoten en deelden fietslampjes uit aan bezoekers en fietsers op de route. Naar verwachting zijn eind van het jaar de werkzaamheden aan de bestrating van deze doorfietsroute klaar.

Bestuurders spuiten krijtverftag op doorfietsroute Amersfoort Bunschoten

De doorfietsroute tussen Amersfoort en Bunschoten, de F199, is negen kilometer lang en loopt voor een groot deel langs de N199. Het is een van de negen doorfietsroutes waaraan wordt gewerkt door de provincie en gemeenten. Een netwerk van vlotte, veilige en comfortabele fietsroutes tussen dorpen en steden om voor de fietser ook op langere afstand een aantrekkelijk alternatief te bieden.

Gedeputeerde Van Schie: “Uiteindelijk willen we met brede, veilige en comfortabele doorfietsroutes meer mensen stimuleren om de fiets naar het werk te pakken. In dit geval biedt deze doorfietsroute ook veel scholieren meer ruimte en veiligheid op hun fietstocht van en naar school. Het fietspad wordt breder, heeft minder bochten, is vlakker en fietsers hebben vaker voorrang op de auto. Dat is fijn voor de fietser, beter voor het milieu en belangrijk om onze regio en de gemeenten bereikbaar en leefbaar te houden. Want onze regio groeit en in de toekomst komen er duizenden woningen bij: Dat maakt goede fietsverbindingen noodzakelijk.. En, niet onbelangrijk, een doorfietsroute mag je ook gewoon recreatief gebruiken hoor, het brengt je op hele mooie plekken in onze provincie!”

Ook de wethouders van beide gemeenten zijn blij dat er eind dit jaar een vlotte en veilige fietsverbinding ligt tussen Amersfoort en Bunschoten.

Wethouder Bijlholt (Mobiliteit): “Amersfoort groeit, en de stad wordt voller. Door fietsen aantrekkelijker te maken, hopen we dat mensen de auto minder gebruiken. Want de ruimte die auto’s innemen, kunnen we veel beter benutten. Het zorgt bovendien voor schonere lucht en gezondere inwoners. Samen met gemeente Bunschoten en provincie Utrecht leggen we een veilig fietspad aan. Voor de vele mensen die dagelijks tussen Bunschoten en Amersfoort naar hun werk reizen en de scholieren die deze route afleggen.”

“De fietsroute tussen Bunschoten en Amersfoort wordt dagelijks intensief gebruikt voor woon-werkverkeer en door scholieren. Hun vaste fietsroute biedt nu meer comfort door brede paden en betere opstelplekken voor de stoplichten. Een mooie ontwikkeling voor onze inwoners die de fiets pakken”, vult wethouder Beukers uit Bunschoten aan.

Waarom doorfietsroutes

Om vlot, veilig en comfortabel tussen dorpen en steden te fietsen, werkt de provincie momenteel aan negen doorfietsroutes. Samen met gemeenten verbeteren we bestaande fietspaden, verbinden ze aan elkaar en voorzien ze van herkenbare belijning, wegwijzers en verlichting. Zo wordt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en naar je werk de fiets te pakken. Dat is goed voor ons klimaat, vermindert de files op de weg en is gezond. Op de doorfietsroutes zijn alle fietsers welkom, of je nu snel of rustig fietst. Je komt hier minder obstakels tegen en krijgt vaak voorrang op ander verkeer. Download de IK FIETS APP en krijg nog sneller groen licht. Meer informatie over de doorfietsroutes is te vinden op www.provincie-utrecht.nl/doorfietsroutes


Zondag 1 oktober: gratis evenement Park Vliegbasis Soesterberg

 Natuurgebied Park Vliegbasis Soesterberg is tien jaar open voor het publiek. Programma Hart van de Heuvelrug viert deze mijlpaal op zondag 1 oktober met een gratis evenement van 11.00 tot 15.00 uur. Voor jong en oud is er van alles te zien, doen en beleven: natuurexcursies, hardloopwedstrijden en activiteiten waarbij u leert over de militaire historie.

Park Vliegbasis Soesterberg, Entree 4 (Hertenlaan, Den Dolder)
Park Vliegbasis Soesterberg, Entree 4 (Hertenlaan, Den Dolder) biedt toegang tot het evenemententerrein.

Jong en oud zijn uitgenodigd om samen te genieten van een gezellige dag midden in dit bijzondere gebied.

  • Er zijn leerzame natuurexcursies (meerdere excursies met gids), waarbij deelnemers meer te weten komen over de natuur.
  • Benieuwd naar welke dieren in het gebied leven? Kinderen ontdekken het tijdens het speuren naar dierensporen of gaan op zoek naar kleine waterdieren in een van de poelen.
  • Ook is er een nieuwe tentoonstelling over de Koude Oorlog in de commandobunker.
  • Jonge bezoekers kunnen hun survival skills oefenen of meedoen aan een mini-bootcamp.
  • Sportfanaten nemen deel aan een parkloop van 3 kilometer (13-17 jaar) of 4 kilometer (17+).
  • Er is een prestatieloop van 10 kilometer voor geoefende lopers (alle leeftijden).
    Atletiekvereniging Pijnenburg organiseert beide lopen.
  • De kunstenaars van Dropstuff serveren bij de gezellig ingerichte locatie Shelter 610 snacks en drinken.

Voor sommige activiteiten is vooraf inschrijven nodig.

Bereikbaarheid

De evenementenlocatie kunt u alleen bereiken met het openbaar vervoer (streekbus 59 Hilversum-Zeist, halte Vossenlaan, Bosch en Duin), met de fiets of lopend via entree 4 aan de Hertenlaan 12, Den Dolder. Kijk voor alle activiteiten en de routebeschrijving op www.hartvandeheuvelrug.nl/feestvliegbasis  externe link. Hier leest u ook hoe u zich voor activiteiten kunt inschrijven. Wie zich vooraf heeft ingeschreven voor de parkloop of prestatieloop, parkeert zijn fiets of auto bij het Nationaal Militair Museum. Hier kunnen zij hun startbewijs ophalen.

Vrij toegankelijk natuurgebied

Na het sluiten van de vliegbasis in 2008 beheert het Utrechts Landschap het terrein als natuurgebied en heeft het een nieuwe naam gekregen: Park Vliegbasis Soesterberg. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft dit gebied in de afgelopen 15 jaar samen met het Utrechts Landschap geleidelijk vormgegeven in een grotendeels toegankelijk natuurgebied, dat iedereen vrij kan bezoeken. Omwonenden uit Soesterberg, Bosch en Duin en Den Dolder weten het gebied al jaren goed te vinden om er te wandelen, fietsen of joggen.

Programma Hart van de Heuvelrug

Provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist, Stichting Het Utrechts Landschap en het Nationaal Militair Museum werken samen binnen het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen het programma is de natuur op de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid en versterkt. Zo zijn er vijf ecoducten aangelegd. Op andere plekken wordt ruimte gemaakt voor wonen, werken, zorg en recreatie, waarmee het programma bijdraagt aan een groene en gezonde leefomgeving in de regio rond Soest en Zeist.

actueel zaterdag 9 september 2023 monumentendag

David Coppoolse

Boekhandel Riemer

Lian van Hartinksveld

Arie ter Beek Bunschoten-Spakenburg

Nieuwsplein33

Echte mannen

Hoeders van de Heuvelrug

monumentendag tips

uur 1 uur 2

Mobiliteitsweek Utrecht daagt inwoners uit om duurzaam en gezond te reizen

 

Tijdens de Europese Week van de Mobiliteit, van 16 t/m 22 september, wordt in heel Europa duurzame mobiliteit op de kaart gezet. Ook de provincie Utrecht doet mee en organiseert voor het derde jaar op rij de Mobiliteitsweek Utrecht. Tijdens de week worden inwoners, bezoekers en forenzen uitgedaagd om anders te reizen. Met verschillende activiteiten, challenges en kortingsacties op deelvervoer laat de Mobiliteitsweek Utrecht zien dat alle kleine stapjes richting duurzame mobiliteit meetellen.

Campagnebeeld mobiliteitsweek 2023

Duurzame mobiliteit: een win-win voor iedereen

Er werken en wonen steeds meer mensen in de provincie Utrecht. Dat betekent dat het ook drukker wordt. Om de regio bereikbaar en prettig leefbaar te houden, is de provincie volop bezig met het stimuleren van duurzame mobiliteit. Oftewel: groen, duurzaam en gezond reizen. Gemeenten, de provincie, bedrijven, bewonersgroepen, organisaties en instellingen werken hier samen hard aan. Denk aan de deelfietsen en -auto’s, doorfietsroutes om sneller en veilig van a naar b te fietsen, en verschillende apps die advies geven over de beste en meest duurzame reis. 

Aftrap met autovrij Maliebaan Festival op zaterdag 16 september

De aftrap van Mobiliteitsweek Utrecht is op zaterdag 16 september. Die dag is de Maliebaan in Utrecht tussen het Malieblad en de Burgemeester Reigerstraat van 10.00 tot 17.00 uur autovrij. Daarmee is er ruimte voor een gratis festival voor jong en oud, georganiseerd door de gemeente Utrecht. Met een BMX pumptrack, een rijsimulator om te ervaren wat het effect van appen tijdens het rijden is, deelvervoeraanbieders, muziek van Florian Wolff met The Green Machine en meer. 

Activiteiten en acties tijdens de rest van de week  

Ook de rest van de week kunnen inwoners, bezoekers en forenzen meedoen aan allerlei activiteiten die je uitdagen om anders te reizen. WOOD you reCYCLE organiseert een creatieve fietsroute langs Amersfoortse streetart, met de Ikfiets-app worden je kilometers in die week extra beloond, de mooiste fietsroutes en met Telraam krijgen deelnemers zelf inzicht in het verkeer in hun straat. De komende weken worden er telkens nieuwe activiteiten en acties toegevoegd aan de website. 

Aanmelden van eigen activiteiten 

Inwoners en organisaties uit de provincie Utrecht kunnen ook een eigen activiteit aanmelden via de website van de Mobiliteitsweek Utrecht  externe link. Voor collega’s, vrienden, fietsliefhebbers of skaters. Klein of groot, het mag allemaal. Eerder werd de stadsring in Amersfoort autovrij gemaakt, was er een SUP-schoonmaak van de grachten in Woerden en werd er in Utrecht een zeepkistenwedstrijd gehouden.